16.11.2014

Pelastakaa tapetut eläimetVanha ja raihnainen seepranpuolikas oli vähällä jo jäädä koko talveksi kesälaitumille.
Kesällä talja oli ulkomattona ja syksyn sateiden yllättäessä yritin kuivatella sitä aidan kaiteella useamman kuukauden... Ei kuivunut ei, ja nyt toin seepran kuivumaan lattialämmityksen päälle kylppäriin.

Huonossa kunnossa seepra on, mutta vielä tämän talven se saa olla sisällä. Ensi syksynä teen siitä pakkas-suojat kasveille ja jätän sen ulos maatumaan.


Vanhuuttaan taljan reunat ovat käprisyneet.
Käpristyviä reunoja voi yrittää pehmentää vaseliinilla tai nahanhoitoaineella. Liikaa käpertyvät reunat voi muotoilla saksilla pois! Taljaa ei kannata imuroida, vaan murut ja roskat harjataan pois. Talvella taja kestää hyvin lunta ja pakkasta, eli silloin talja kannattaa pelmauttaa hankeen!


Voi hyvinkin olla että tämä seepraparka on tapettu vain taljan takia?
Talja on kuitenkin palvellut ihmistä pidempään kuin moni teollisesti keinokuiduista kudottu matto! Alunperin talja on ollut ekologinen kotien lämmittäjä, kun liha, sarvet, karvat ja kaikki muukin on osattu hyödyntää oikein.

Muotiteollisuutta varten kasvatettuja ja tapettuja eläimiä en kuitenkaan hyväksy, vaikka ärsytänkin tahallani "kettutyttöjä" sanomalla että turkis on kestävä, laadukas, ajaton, lämmin, lähituotettu ja lopulta maatuva luonnontuote!

(myöhemmin lisätty): PS. Facebookin puolella hyvä huomio: Ehkäpä ja todennäköisesti tämäkin on lehmäntalja johon on painettu raidat...!?!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei se "lähituotettu" turkiksessa mitään paina kun tuotannon hiilijalanjälki on valtava ja kettujen ulosteet kuormittaa jokia, järviä ja pohjavettä ja ilmaan kohoava virtsan ammoniakki syövyttää lähialueen puita. Ei ole millään verukkeella järkeä sympata läpimätää alaa.

T. Ooppe

Anonyymi kirjoitti...

Vähän kyseenalainen postaus :o Tai en kyllä ymmärrä kuka puolustelee turkistarhausta edes "kiusallaan". Tai ehkä minulta vaan meni jotain nyt ohi.

Sisustuskärpänen kirjoitti...

Taisi mennä jotain ohi :) En puolustele turkistarhausta, vaan turkista yleensä tuotteena. Alun perin kun olemme metsästäneet eläimet itsellemme ravinnoksi ja sitä kautta hyödyntäneet myös turkikset vaatteiksi ja lämmikkeiksi on kaikki mennyt "oikein". Muotiteollisuutta varten kasvatettuja eläimiä en hyväksy, eli en myöskään turkistarhausta, mutta se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa että turkis on "hyvä" kestävä, lämmin ja ekologinen tuote. :) Esim. jos vaikka auton alle jääneestä supikoirasta tekee rukkaset, se on ekologisempi tapa kuluttaa kuin ostaa rukkaset kaupasta... tms?