29.5.2014

Asuntomessut sisustajan silmin

 
 
 
 
 
 
 
 
Lapsesta asti olen unelmoinut että pääsisin sisustamaan asuntomessukohteen. Tänä kesänä unelma toteutuu Jyväskylän asuntomessuilla. Olen suunnittelijana kohteessa numero 6. jonka pääsisustajana on Asko.
Olen päässyt viimeisen kahdeksan kuukauden aikana näkemään ”sisältä päin” kuinka messuorganisaatio toimii ja kuinka alue käytännössä rakentuu.
 
Osa messukohteista rakennetaan oikeille ihmisille, tavallisille, erilaisille perheille, jotka muuttavat koteihinsa messujen jälkeen. He raivaavat, kaivavat, maalaavat ja viilaavat talojaan usein itse, kuten kuka tahansa rakentaja.
Osa kohteista rakennetaan myyntikohteiksi ja niiden tärkein tavoite on tulla myydyiksi messujen aikana, ennen tai jälkeen. Myyntikohteet sisustetaan kuvitteellisille asiakkaille.
Perheelle rakennettava koti sisustetaan sinne muuttavien ihmisten mieltymysten mukaan.
Kuten kaikissa sisustusprojekteissa, myös messusisustuksissa on joku budjetti jota sisustaja noudattaa.
Koska Suomen asuntomessut on kaupallinen tapahtuma, on messutapahtumassa epäsuorasti myynnissä myös paljon muuta kuin myyntikohteiksi rakennetut talot. Talotehtaat, rakennustarvikkeiden toimittajat, keittiöfirmat, sisustussuunnittelijat, taiteilijat, huonekalutehtaat, sisustusliikkeet, -merkit ja -brändit haluavat kaikki tulla huomatuiksi liki 200 000 messuvieraalle!

Jotkut tavarantoimittajat tarjoavat rakentajille merkittäviä alennuksia tai jopa ilmaisia tuotteita, ja rakentajilla (maksajilla!) on luonnollisestikin usein suuri kiinnostus tarttua näihin tilaisuuksiin.
Jokaisesta kohteesta maksetaan Suomen asuntomessuille sisustusmaksu, ja maksun maksaja saa näin suurimman sisustusnäkyvyyden kohteessa messujen aikana. Usein sisustusmaksun maksaa kohteen pääsisustaja tai sisustajat yhdessä.
 
Huonekalut ja irtosisustus messukohteisiin hoidetaan joko lainakalusteilla tai sitten kohteeseen muuttava perhe ostaa ne. Usein miten todellisuus on jotain tältä väliltä: asukas ostaa kalusteista ja sisustuksesta osan, osa on lainassa ja viedään pois messujen jälkeen.
 
 
Sisustajalle messusisustamiseen tuo haastetta eri yhteistyökumppaneiden kaitseminen ja haaliminen. Jollakin on vain yksi sisustusyhteistyökumppani, jonka valikoimista koko sisustus on kasattava. Toisella ei ole yhtään yhteistyökumppania ja silloin kaikki on ostettava itse(/ rakentaja/ talofirma). Kolmas sisustaja puolestaan taiteilee useiden eri yhteistyökumppaneiden kanssa ja pohtii kuinka heidän tuotteistaan kasataan asiakasta miellyttävä kokonaisuus, joka myisi myös sisustajan omaa ammattitaitoa!? Messusisustaminen on ennen kaikkea yhteistyötä, jossa hyvät yhteistyökumppanit ovat erittäin tärkeässä roolissa!
 
Asuntomessuorganisaatio on pitkällä kokemuksella hioutunut kovaksi ja ammattitaitoiseksi koneistoksi, joka pitää ainakin sisustajista hyvää huolta. Päivämäärät, palaveriajat ja huomioitavat asiat tippuvat sähköpostiin kuin rasvattu salama. Homma rullaa niin rutinoituneesti, että noviisi messusisustajankin on helppo pysyä kärryillä.
Pientä epäselvyyttä olen kuitenkin huomannut tiedottamiseen liittyvissä ohjeissa. Koska sosiaalinen media on varmasti taas vuodessa mennyt niin paljon eteenpäin ja yleistynyt, on ainakin minulle jäänyt vähän epäselväksi rikonko nyt messujen sääntöjä, kun julkaisen täällä blogissa kuvia kohteesta ennen messujen alkua? Varulta laitan vain tällaisia tarkkaan rajattuja fiiliskuvia, miljöökuvia laitan sitten myöhemmin! J

5 kommenttia:

Eeva kirjoitti...

Ihanat nuo ensimmäisen kuvan lintutyynyt. Oon pitkään etsinyt jotain kaunista printtikuosia joka sopii omalle sohvalle ja nyt taisin sellaiset löytää.. <3 Onko noita saatavilla jostain, vai onko ne itse tehty?

Anonyymi kirjoitti...

Aika tunkkaisen näköinen sisustus.

Sisustuskärpänen kirjoitti...

Inccu: tyynyä myy Asko! :) Ja Anonyymi: rakentava palaute on aina mukavaa saada ;)(heh)

laura kirjoitti...

Täytyypä lähteä messuille tänä vuonna; )

Nonna kirjoitti...

Hei,
minusta kaukana tunkkaisissa!
Rauhallinen ja tyylikäs tunnelma, ihania värejä ja mielenkiintoisia näkymiä kuvissa!

Hyvältä näyttää :)