8.11.2013

Haaste ja harjoitus

 
Nappaan kerrankin kopin haastepostauksesta, jonka laittoi liikkeelle Johanna. Voi olla että kukaan ei ole minua varsinaisesti mukaan haastanut, mutta koska tämä kuulosti mukavalta, niin tartuin tähän ihan omin nokkineni!
 
Osa haasteessa kiertävistä kysymyksistä on monille vakkarilukijoille jo "vanhaa kauraa", mutta koska blogilaskurin mukaan remmissä on myös uusia lukijoita, niin tässä tiivistettynä Kärpäsen BLOGIPERIAATTEET:
 


Perusjutut

Olen liian laiska urheilemaan, liian huono leipomaan ja liian kiireinen sitoutumaan kulttuuripiiriin tai taidekerhoon, siispä bloggaan! Bloggausta voi harrastaa siinä välissä kun itsellä on aikaa ja inspiraatiota. Aloitin blogin kun olin äitiyslomalla visualistin työstä. Blogi tuntui mielekkäältä työn ja harrastuksen sekoitukselta, jonka kautta pääsen toteuttamaan itseäni. Blogi on alusta asti keskittynyt saman ajatuksen ympärille; jotain hauskaa ja halpaa kotiin, ja mieluiten äkkiä!

 

Teksti ja ulkoasu

Tykkään kirjoittamisesta ja saan kiksejä oivaltavista sanakäänteistä ja nokkelista synonyymeista. Käytän aikaa kirjoittamiseen vähintään saman verran kuin valokuvaamiseen. Mielestäni hyvä blogiteksti on tarpeeksi tiivistetty, selkeä ja sellainen joka jättää myös lukijalle pohdittavaa. Tällaisiin teksteihin pyrin, eikä harjoittelulle näy loppua.

Blogin ulkoasun suhteen olen jatkuvasti ”vaiheessa”! Haluaisin blogin ensivaikutelman olevan tyylikäs ja naseva, mutta koska en osaa sellaista itse tehdä, niin olen kokoajan ”just kohta uudistamassa blogi-ilmettä…”

 

Yhteistyö ja mainonta

Tämä on aihe jonka ympärillä vellovaa keskustelua en oikein ymmärrä. Mielestäni suurin ongelma on se, että ihmiset ovat tottuneet saamaan netistä kaiken ilmaiseksi. Blogien sisältöjen kehittyminen yhä ammattimaisemmiksi on otettu ilolla vastaan, mutta mainosbannerit ja yhteistyöpostaukset ärsyttävät. Ammattimaiselle bloggaajalle on jonkun maksettava palkkaa, sillä riistoahan kukaan ei halua!? Tällä hetkellä palkkioita maksavat mainostajat. Myöhemmin varmasti menemme siihen että lukijat maksavat osan bloggaajien palkkioista?!

Itse olen yrittäjä ja olen rakentanut palkkatyöni jokaisen euron ihan itse. Blogi on osa osaamiseni, ideologiani ja yritykseni näkyvyyttä.

Suurin osa bloggaajista on edelleen puhtaasti harrastajabloggaajia, eivätkä saa blogin ylläpidosta mitään palkkiota (kuten en minäkään nyt). Osa bloggaajista kieltäytyy kaikista mainoskuvioita ihan vain periaatteesta, ja sekin on ihan ok!

Oletteko muuten koskaan kuulleet kenenkään narisevan harrastajaurheilijoiden pelipaidoissa olevista mainoksista?!

 

Kuvat

Käytän blogissa vain omia kuvia. En siksi että olisin kamalan tarkka kuvaoikeusasioista, vaan siksi että en halua muiden kuvia ”sotkemaan” minun linjaa. Vaikka en olekaan mikään huippukuvaaja, niin silti voin ylpeänä sanoa että kaikki kuvat on minun! Näin koen olevani taatusti yksilöllinen. Blogissani näkee varmasti uusia kuvia, joihin ei ole muissa blogeissa törmännyt.

Kun muutin Divaanista tänne, mietin pienen hetken blogille uutta linjaa. Koin vähän huonommuutta siinä että muiden blogeissa loisti ammattikuvaajien sisustuskuvia ja minulla ”vain” näitä omia puolihimmeitä harjoitelmia… Tarkemmin mietittynä, kuitenkin juuri nämä minun omat kuvat on blogini sielu, ja on ollut mukava kuulla että myös osa lukijoista arvostaa juuri tätä!

 

Kurjat kommentit

Toki näitäkin on kohta viisivuotisen bloggausuran aikana tullut… Muistaakseni vain kaksi kommenttia olen poistanut. Toinen näistä oli periaatteessa ihan asiallinen, mutta koska kommentti koski blogin ulkopuolista asiaa niin koin että on lojaalia poistaa kommentti.

Osa ikävistä kommenteista on myös aika hauskoja, sillä esim; ”nauttikaa paskasta saunastanne” on mielestäni oikeastikin aika hupaisa; Ihailu, vinoilu, kateus ja vilpittömyys, kaikki tiivistetty kolmeen sanaan. Taitava kirjoittaja! J

 

Työhöni liittyvät asiat

Minulle arki, koti, työ, harrastus, perhe ja vapaa-aika on kaikki yhtä suurta keitosta! Tavallaan se on ihanaa ja vapaata, mutta tavallaan ahdistavaa ja stressaavaa. No, itsepä olen soppani hämmentänyt, eli tässä nyt vain uin laidalta toiselle ja puntaroin sitä milloin olen harrastamassa ja milloin töissä…?

 

Liitännäiset

Facebook = Tänne linkkaan kaikki postaukset. Joskus yritän laittaa Faceen myös jotain työkuvioita ja muuta, mutta sitten en taas muista…

Pinterest = Pinterestissä käytän ehkä aktiivisimmin salaisia kansioita. Kerään sinne työjuttuja ja vaihdan siellä kuvia asiakkaiden kanssa. Julkiselle puolelle pinnailen enemmän blogin ideologiaan sopivia juttuja. Jokaisesta blogipostauksesta laitan ainakin yhden kuvan tänne Sisustuskärpäsenomat jutut- kansioon.

Twitter = (voi ei, miten paljon näitä medioita on!?) Twitteriin tein tilin vain koska yrittäjän kuuluu näkyä myös siellä!? Instagram on vielä valloittamatta, ja niistä muista olen toistaiseksi ihan pihalla…

 

Postaustahti

Postaustahti on vakiintunut n. 10 postausta kuukaudessa. Bloggausinto on myös kausittaista. Toisinaan juttua pukkaa sellaisella tahdilla että laitan niitä jemmaan pahan päivän varalle. (Pahapäivä on silloin kun tekee mieli postata, mutta ei ole tarpeeksi luonnonvaloa kuvaamiseen).

 

Vinkit

Bloggaus sopii lievästi narsistiselle ihmiselle, joka jaksaa vuodesta toiseen jaaritella itseään kiinnostavien asioiden ympärillä. (Tätä ominaisuutta voi toki kutsua myös hyväksi itseluottamukseksi!). Parasta bloggailussa on itsensä visuaalinen toteuttaminen ja sosiaalisuus. Bloggailussa yhdistyvät oma mielenkiinnon kohde (sisustus?, eläimet?, leivonta?, voimistelu?...), sekä kirjoitus ja valokuvaus. Itse olen kehittynyt hurjasti ainakin valokuvaamisessa.

Aloittelevalle bloggaajalle vinkkaan että kannattaa sitoa blogi johonkin tiettyyn aihealueeseen. Henkilökohtaisia ajatuksia ja näkemyksiä tulee raottaa hiukan, mutta ei liikaa. Kuvat on blogin tärkein juttu!
 
Haasteessa pyydettiin myös liittämään juttuun oma kuva. Minun naama on kuitenkin näkynyt täällä jo niin monta kertaa, että ajattelin kuvittaa jutun ennemmin näillä harjoituskattaus kuvilla! Tänään harjoittelin jouluista aamupuurokattausta lehtijuttua varten joka kuvataan 18.11.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mua ei yhtään häiritse, jos ammattilaisen blogi mainostaa hänen firmaaansa ja yhteistyökumppaneita. Niin kuin sinun välillä Kioskia. Mutta siitä näen punaista, kun viaton lapsiperheblogi muuttuu salakavalasti mainosareenaksi. Joka viikko tulee muka sattumalta tutustuttavaksi tuotteita, joita ei omalle ovelle ole koskaan tuotu ilmaiseksi. Parhaista blogeista maksaisi kyllä mieluummin kuin paperilehdistä.
T. Elina

Marjukka/Nuapurissa kirjoitti...

"Nauttikaa paskasta saunasta!" :D Hyvällä asenteella olet ottanut kyseisen kommentin vastaan. Hyvä sinä!

Blogiperiaatteesi ovat järkevät ja tykkään sun tyylistä muutenkin. Olen tuore lukijasi, joten en ole vertailun vuoksi katsonut kuviasi alkuajoilta. Nykyiset kuvasi ainakin miellyttävät minun silmää ja tietty "kotikutoisuus" kuvissa tuo vain lämpimän fiiliksen. :) Itsekin kuvausta vasta harjoittelen, mutta kyllä se ärsyttää kun visio on, mutta taidot eivät vielä riitä tavoittamaan visiota. Ehkä joskus sitten..

Nonna kirjoitti...

Kivat periaatteet sulla. Allekirjoitan kyllä ihan samat jutut!

Kiva kattaus myös! Näen mielessäni, kuinka lasten on kiva leikkiä tuolla "narulla" sen jälkeen kun lautanen on tyhjä. Ei tietty yhtään ruokailun aikana... :)

Tiinakaisa kirjoitti...

Samaa mieltä blogimainonnasta ja yhteistyöstä. ja viimeksi juuri eilen katsoin telkkua, jossa sisustusohjelmassa kierreltiin maalitehtaalla ja asiantuntija esitelmöi erilaisista tehostemaaleista ymsyms.. Tätähän se on ollut teeveessäkin jo monta vuotta, mutta harvempaa taitaa enää ärsyttää, kun siihen on vaan jo totuttu. Samoin naistenlehdet, joissa esitellään kosmetiikkaa ja vertaillaan tissiliivejä :)

hietzu kirjoitti...

Niinpä,omien kuvien kautta jokaisen blogiin tulee oma fiilis ja sielu, ja erottuu siten muista. Itsekin yritän pyrkiä omien kuvien käyttämiseen, mutta aina se ei ole mahdollista.

Sisustuskärpänen kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Olisikohan nettiin taitettu sisustuslehti tulevaisuudessa mahdollinen? Sen pitäisi olla visuaalisesti kaunis ja rajattu tiettyyn juttumäärään jotta lukijat jaksaa keskittyä. Kuvilla tai ideoilla olisi varmasti vaikea kilpailla, kun netti on täynnä ihania kuvia ja ideoita... mutta joku muu, uusi kiinnostava kilpailukeino pitäisi löytää?? Ai että kun kutkuttava ajatus! Mutta ehkä vielä vähän liian aikainen tähän aikaan...? :)

Pia ja pojat kirjoitti...

Hei,eksyin blogeja selaillessani sivuillesi..Pidän kirjoitustyylistäsi..Jään lukijaksesi .Pia