15.7.2013

Kasvit sisustaa pihan!

sisustuskarpanen_piha_01

sisustuskarpanen_piha_02

sisustuskarpanen_piha_03

sisustuskarpanen_piha_04

sisustuskarpanen_piha_05

sisustuskarpanen_piha_06

sisustuskarpanen_piha_07

sisustuskarpanen_piha_08

sisustuskarpanen_piha_09

sisustuskarpanen_piha_010

sisustuskarpanen_piha_011

sisustuskarpanen_piha_012Alkukesästä kerroin Viherlandian Kutsu puutarhuri- palvelusta. Nyt kun kesä on jo edennyt "kypsäksi" tein teille koosteen niistä kasveista joita meidän pihaan on tämän kesän aikana istutettu.

Tämä on samalla pieni siivu Viherlandian valikoimista ja toivottavasti herattää inspiraatiota!
Minä halusin vielä keväällä vain ihan yksinkertaisen pihan jossa on mahdollisimman vähän hoitamista. Nyt haaveilen jo omasta leikkokukkapellosta ja yrttipuutarhasta!? Voisinpa sanoa että sisustuskärpäselle on kasvamassa uudet lisäsiivet; puutarhakärpäsen siivet!?! ;D

 

Peikonoksat:
Oksat ovat tässä pöydällä sateelta suojassa, mutta syksyllä siirrän ne vilpolan pöydälle. Oksien sekaan laitoin keväällä katkenneen kukkivan omenapuunoksan ja se oli tosi upean näköinen! Peikonoksiin voi ripustaa myös kevyitä koristeita; pääsiäisenä puumunia ja jouluna punaiseksi maalattuja piparkakkumuotteja?

Villiviini:
Tämä on minun pakkomielteeni! En tunnista juurikaan kasveja tai ole ollut niistä aiemmin kovinkaan kiinnostunut, mutta kiemurtelevasta villiviinistä olen unelmoinut jo pitkään! Terassin päällä olevat perkolapuut halusin vain siksi että saan niihin kasvamaan villiviinin. Tuskin maltan odottaa että terassin päällä on vihreä "katto", josta auringonvalo siivilöityy ihanasti läpi ja alaspäin roikkuvat villiviinin oksata heiluvat kevyesti tuulessa!

Timanttituija:
Kesät talvet vihreänä pysyvät tuijat jakavat kulkuväylän ja oleskelupihan. Tuijat näyttävät ryhdikkäiltä ja vihreiltä taloon tullessa ja suojaavat katseilta oleskelupihan suunnalta katsottuna.

Viinikärhö:
Tämä on puutarhainnostukseni myötä hankittu "vähän haasteellisempi" kasvi. Viinikärhölle piti kaivaa iso istutuskuoppa ja se on kuulema herkkä paleltumaan. Jo tänä kesänä minun viinikärhö on kukkinut todella paljon, ja ensi kesänä toivon sen valtaavan koko valkoisen raurakaiteen joka on vilpolan terassin edessä.

Pohjolanangervo:
Angervo on pensanmainen ja helppohoitoinen kasvi, joka antaa nopeasti näkösuojaa istutuslaarissa. Aluksi istutin nämä liian tiuhaan, mutta näppäränä puutarhaharrastajana (heh heh ;)) siirsin osan kasveista vilpolan seinän viereen. Tässä kuvassa kaunis vaaleanpunainen kukka on jo vähän menossa ohi...

Riippaomenapuu:
Tämä on mielestäni uuden pihani kaunein kasvi! Istutuslaarissa on vierekkäin kaksi Riippaomenaa. Toiselta puolelta purppuranväriset, ja toiselta puolelta vihreät lehdet ovat tosi kauniit. En tiedä vielä kukkiiko tällaiset koristepuut keväisin, mutta enää kymmenen kuukautta niin tiedän! :)

Ulkomuraatti:
Muraatin on tarkoitus pehmentää kivimuurin reunaa ennen kuin monivuotiset muurista alaspäin riippuvat kasvit (Seppelvarpu  ja sinilaakakataja) ehtivät kasvamaan. Tein Muraateista ja kesäkukista asetelman vanhoihin peltiastioihin muurin viereen.

Kesäkukat:
Nyt pihalla on kaksi paikkaa joihin voin hankkia yksivuotisia kesäkukkia. Toinen on tässä suuressa peltisaavissa (tämän violettisävyisen kesäkukan nimeä en muista) ja toinen on istutusalueella vanhassa vauvanammeessa. Ammeeseen en vielä hankkinut kukkia, mutta odottakaapa ensi kesään! :)

Koristevadelman oksat:
Koristevadelma kasvaa pihanperällä ja valitettavasti piharemontin yhteydessä heiluva kaivurin kauha ei osunut siihen! Villiintynyt vadelma on tällä hetkellä pihan riesa, eikä keväällä uuttera kitkeminen juurikaan hillinnyt sen leviämistä. Kuivuneista oksista niputin tukevia kimppuja ja sidoin ne rautalangalla yhteen. Sekoitin betonimäskin ja istutin risuniput betoniin. Uudella, vielä vähän kaljulla etupihalla risuniput on oiva ja helppohoitoinen kasvi(?)!

Lamohietakirsikka:
Lukijani suosittelema lamohietakirsikka on todella sopiva maanpeittokasvi uudelle istutusalueelle! Jopa metrin mittaiseksi kasvavat oksat kasvavat maata pitkin ja tekevät kauniin maton istutusalueen reunoille.

Purppuraheisiangervo:
Istutusalueella kasvaa lamohietakirsikan lisäksi timanttituijauija, laakakataja ja keijuangervo. Tämä purppuraheisiangervo on istutusalueen perällä ja siitä kasvaa (toivottavasti) iso ja peittävä pensan, jonka taakse pieni istuskelupaikka jää.

Kuorikate ja pihakivet:
Kuorikatetta tai pihakiviä on kaikkien kasvien juurilla. Oli ihan uskomatonta huomata kuinka mullan peittävä kate viimeistelee istutuksen! Kasvit pääsevät ihan toisella tavalla oikeuksiinsa ja rikkaruohojen nyppiminen helpottuu. Kuorikate suojaa myös kasvien juuria ja sitoo kosteutta.
Nyt kun piha on näin hyvällä alulla (alkukesästä olisin sanonut että tässä vaiheessa piha on valmis), on aikaa  suunnitella jo tulevia kesiä! Kasvien lisäki haluan pihalle vinkeitä kalusteita ja kekseliäitä koristeita. Tammen uusi Kierrätyspuutarha- kirja on ollut ahkerassa käytössä ja uusia innostavia ideoita muhittaa päässä jo paljon!

Osan tämän jutun kasveista olen saanut Viherlandialta Blogiyhteistyösopimuksen kautta.

6 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Kauniita kuvia ja tunnelmia! Kelpoja lepolasseja etsiskelleenä silmääni osui myös kauniit puiset aurinkotuolit (vai -pedit, mitä ovatkaan nimeltään). Voinko udella mistä ne ovat löytyneet? Hyvää kesää!

sisustuskärpänen kirjoitti...

Lepolaverit on ostettu Jysk vuodevarastosta jo monta vuotta sitten. Loppukesän hommia olisi maalata ne uudelleen, muuten eivät taida enää kestää talven yli taivasalla... Olisiko värivaihtoehtoja mielessä? :) Musta kyllästyttää minua jo vähän.

Erja kirjoitti...

Se ihana lila kesäkukka on senetti. Upea sisustus pihassasi, varmasti koko kärpäsen perhe nauttii tästä keitaasta!

Leena kirjoitti...

Kiitos mahtavasta pihapostauksesta. Tästä sai omat muhivat ajatukset lisätukea! Kiitos. Upealta näyttää teidän piha!

sisustuskärpänen kirjoitti...

Kiitos! Senetin hommaan myös ensikesäksi, sillä se on kukinut kokoajan! Kerran helteillä se jo vähän nuupahti kun oltii koko viikonloppu pois, mutta kun kastelin ja leikkasin raakasti vaan kaikki lerpottavat lehdet ja kukat pois niin siitä vaan nousi uudestaan ja uusia nuppuja pukkaa kovasti! :)

sisustuskärpänen kirjoitti...

Hyvä jos tämän aloittelevan puutarhurin ideoista on apua ja intoa myös muille! :)