25.5.2014

Kierrätysmateriaaleista rakennetut mallipihat

 
 
 
 
 
 
 
 
Mustankorkean Omapiha valmistui viimeviikolla.
Keskelle pihaa rakennettu mallipiha esittelee Omapihalla myytäviä tuotteita; erilaisia hakkeita, kiviä, hiekkoja ja multaa. Mallipiha antaa ideoita erilaisten maa-ainesten käyttöön, sekä rohkaisee ihmisiä hyödyntämään pihanrakennuksessa myös roskia! Materiaali on kerätty ihmisten kaatopaikalle hylkäämistä tavaroista ja jätteistä.
 
 
Mallipihalla on kolme "lokeroa" ja jokaiselle niistä on oma kantavaa teemaa: TYÖ, HUPI ja HUILI.
 
HUILAAMISEEN kannustaa pihakylpylä, helppohoitoiset betonirenkaaseen istutetut risupuut ja mukulakivipiha, jonka sekaan on istutettu matalaa kivikkokasvia. Kauniisti punaisena hehkuvan puuhakkeen sekaan on upotettu luonnonkivi polku, jota ei tarvitse huoltaa tai kitkeä. Ruostuneeseen raudoitusverkkoon kasvaa aikanaan köynnöskasvi. Istuskeluryhmän alla oleva turvahiekka on pehmeä kuin nurmikko, mutta sitäkään ei tarvitse hoitaa!
 
HUPAISA leikkimökki on kasattu kuormalavoista ja maalaamalla se muuttuu kätevästi vaikkapa prinsessalinnaksi tai merirosvon lautaksi!? Hiekkalaatikko hiekka on hienoa ja alta kosteaa, eli siitä tulee parhaat kakut! Turvahiekan päälle on mukulakivillä rajattu pieni nuotiopaikka. Nurmikon siemenet on istutettu nurmikkomultaan.
 
TYÖ on puutarhassa se hommaa, josta palkka maksetaan pottuina!?
Vanhan tiskipöydän ympärille on rakennettu ulkotyöpiste. Istutuslaatikoiksi ja -astioiksi kelpaa lähes mikä tahansa tarpeeksi iso ja vettä läpäisevä astia. Emali ja valurautakattiloiden pohjaan porattiin reijät liikaveden poistumista varten. Trikooamppeleissa roikkuu yrttejä ja koristebataatti on istutettu vanhaan puulaatikkoon.
Kalliomurske on pohjamaaksi tarkoitettua tiukaksi tamppautuvaa maata, jonka päälle voi helposti rakentaa vaikkapa puisen "sisämaa laiturin", jonka päällä tiskipöytä on. Erilaisilla "laitureilla" on helppo jakaa ja rytmittää liian avaraa pihaa, sekä tehdä kulkureittejä haluttuun paikkaan.
Vanhoista ikkunalaseista tehtiin tuulensuoja ja kasvihuonetta muistuttava katos kuormalavan ja lavakauluksen päälle.
 
 
Mallipihojen pohjana on perkolapuista ja kahdesta L-seinästä koostuva rakennelma, joka jakaa avarallekin pihalle ainakin kolme erilaista maisemaa. Oman kokemukseni mukaan pihanrakennuksessa on usein ongelmana se että maisemaa on vaikea jakaa ja näkösuojaa vaikea saada avarille pihoille.
 
Pienillä rivitalopihoilla puolestaan voisi pinta-alan reilusti jakaa erillisiin reunustettuihin maalaareihin, jotka estävät erilaisia maa-aineksia sekoittumasta toisiinsa.
 
 
Tämä Mustankorkean Omapiha on ollut minulle tämän kevään mielenkiintoisin, haastavin, vaikein ja innostavin työprojekti! Suunnitelmat ovat eläneet, muuttuneet ja paukkunet. Kierrätysmateriaali on ihastuttanut ja vihastuttanut. Mutta nyt tiedän että paras onnistumisen ilo tulee siitä kun pystyy luomaan roskasta (/tyhjästä!) jotain oivaltavaa ja kaunista!
 
Mahtavaa on myös se että vaikka tämä projekti tulikin jo minun osalta valmiiksi, niin jatkoa seuraa! Mustankorkea rakentaa myös tämän kesän asuntomessuille mallipihan kierrätysteemalla, ja minulla on ilo ja kunnia olla myös sen pihan suunnittelijana! :)

11 kommenttia:

PikkuBertta kirjoitti...

Wau...Olen aina tiennyt että kierrätys kannattaa ja tässä se on taas todistettu..upeaa.

PikkuBertta kirjoitti...

Wau...Olen aina tiennyt että kierrätys kannattaa ja tässä se on taas todistettu..upeaa.

Sar P kirjoitti...

Mielenkiintoisia juttuja.Hyvä kokonaisuus.

Niina kirjoitti...

Ihan mahtava projekti, nostan hattua! Hienoa, kun valokeila käännetään positiivisella tavalla ihmisten kulutustottumuksiin ja tavaran poisheittämiseen.

Sippu kirjoitti...

Todella hienoja mallipihoja olet taikonut!

Laura kirjoitti...

Hyvältä näyttää! Jään mielenkiinnolla odottamaan asuntomessujen mallipihaa :)

kotiporstua kirjoitti...

Ihan mahtavia, hyviä oivalluksia:)

kotiporstua kirjoitti...

Ihan mahtavia, hyviä oivalluksia:)

Anonyymi kirjoitti...

Tää on parasta! Nollabudjetilla kaikkea kivaa!

Sanna kirjoitti...

Todella mielenkiintoisen kuuloinen projekti!

Jenni / 2 x ILO kirjoitti...

VAu! ja vau! Nyt on asiaa! Ihan loistava juttu, hienosti oivallettu! Ihan mahtava :) Sinulla on muuten tosi upea blogi, liityin juuri lukijaksi! :)