7.3.2012

Peukalo vihertää vol. 2Kävin Viherlandiassa ja suunnitelmissa on upea, kukkiva ruukkupuutarha. No joo, ei se vielä kovin vihreältä ja kukkivalta näytä, mutta odottakaapa pari kuukautta! Sinkkisangot löysin joitakin kuukausia sitten armeijan SA-kaupasta ja siitä lähtien olen odottanut, että pääsen valitsemaan sankoihin sopivat kasvit.


 


Viherlandiassa oli hyvä valikoima erilaisia sipuleita ja mikä parasta, myös ohjeita kuinka sipulit muutetaan ihaniksi kukkiviksi kukkasiksi! Minulla kun tuo peukalo ei ole vielä kovinkaan vihreä, tuli mukaan otettavat kasvatusohjeet todella tarpeeseen. Hamstrasin pusseihin ainakin dahlioita, jaloleinikkejä ja miekkaliljoja. Kaikki ostokseni ei ole varsinaisesti ruukkuihin tarkoitettuja, mutta otinpa silti, kun näyttivät kuvissa niin upeilta ja koska olen kuullut, että viherpeukalointi on luovaa hommaa!


 


Kaukana ovat ne kesät, kun halusin pihaani vain valkoisia kukkia ja havukasveja. Nyt haluan paljon erilaisia ja erivärisiä kasveja ja mielellään vielä monenlaisissa ruukuissa, maljoissa ja kaukaloissa!


 


Ensi kesänä jatkan ulkokylpylän rakentamista, ja ammeen ympärillä näen jo kukkivan ruukkupuutarhani.  Sitten tarvitaan vielä pieni pergola ammeen päälle ja rempseästi kiemurteleva villiviini! ...niin ja tietenkin multaa tuonne sinkkiämpäreiden pohjalle, sen verran minäkin viherhommista ymmärrän! ;D


 

5 kommenttia:

manteli kirjoitti...

Ja isot reijät sankojen pohjiin, etenkin jos taivasalla pidät. Onnea kasvatteluihin! :)

Peurankello kirjoitti...

Niin tai salaojitat hyvin elikkäs laitat pohjalle ruukunpalasia tai reilusti karkeaa soraa tmv. Jos et reikiä raaski tehdä :)

sisustuskärpänen kirjoitti...

Mahtavaa, antakaahan vaan tulla kaikki vinkin julki nyt! :) Ajattelin lorauttaa tuonne pohjalle ruukkusoraa, mutta olisiko reijät pohjassa parempi vaihtoehto? Itse ajattelin, että kukat kuivuu liian helposti, jos ämpärin pohjassa on reijät? Entäs styroksia tuonen pohjalle lämmöneristeeksi? Ajattelin nimittäin että nämä myös talvehtisi näissä ämpäreissä ja että kantaisin ne talveksi varastoon...

manteli kirjoitti...

Mielestäni taivasalla olevissa astioissa ei riitä pelkkä salaojitus. Olen itse hukuttanut kesäkukat suureen muuripataan kun sen pohjareijät olivat menneet tukkoon ja pari päivää oli rankkasateita. Laittaisin sekä reijät, että salaojituksen, eli reikien päälle ruukunkappaleita ja vaikka suodatinkangasta erottamaan multa ja salaojitusainekset toisistaan. Mielummin varmistelee kun kaivelee puolimätiä juurakoita vettä lillivästä mullasta. Suomen kesä kun tuppaa olemaan usein sateinen :)
Hyvä multa, lannoitus ja riittävä veden saanti, niin varmasti onnistut. Pienet ruukut ja astiat asettavat omat haasteensa. Kannattaa myöskin tarkistaa sankojen kuumeneminen, paahteisella paikalla saattaa kasvien juuret tykätä kyttyrää metalliastiassa. Daalian mukulat kyllä talvehtivat hyvin, jos varasto pysyy plussan puolella. Itse kaivan juurakot syksyllä ylös, kuivatan ja laitan laatikkoon. Jos jaksan, niin tuon ne kaupunkiin talouskellariin talvehtimaan tai sitten ne jäävät hieman viileähköön varastoon selviytymään.

sisustuskärpänen kirjoitti...

Kiitos Manteli ja Peurankello! :) Katsotaan kuinka noviisin käy!? :)